Categorie
- Alles over voegen
- Hoeveel bestellen?
- Kwalitatieve en eerlijke natuursteen
- Kleurnuances
- Onderhoud van het terras
- Kiezen voor natuursteen of keramiek?
- Plaatsingstips
- Transport
- Alles over onze webshop
Veelgestelde vragen
Onze technische fiches bevatten plaatsingsvoorschriften. Gelieve deze steeds op te volgen. Verzorg steeds de werf na de plaatsing. Als bouwheer/eigenaar bent U verantwoordelijk voor het afsluiten van de werfzone. Er zijn middelen om natuursteen af te dekken die dampdoorlatend zijn. De vakman zal U de nodige informatie bezorgen.
Als er één product ideaal is om op vloerverwarming te gebruiken, dan is het wel natuursteen. Het accumulerend effect van steen zorgt voor de opslag van de warmte in de steen. Een lage energieoutput zorgt voor een permanent aangename warme vloer. In de zomer zorgt ditzelfde fenomeen voor een aangename frisse omgeving.
Met de juiste techniek is dit perfect mogelijk. Laat U bijstaan door een specialist in het plaatsen van natuursteen. Hij kan U adviseren of de tegel, de ondergrond en de uitvoering mogelijk zijn.
Geen enkele klacht wordt nog aanvaard na plaatsing van de tegels. U dient te kunnen aantonen dat deze produkten bij ons gekocht werden. Hiervoor dient u de etiketten van de verpakkingen bij te houden en hiervan foto's aan ons te sturen. Klachten kunnen enkel in overweging genomen worden indien de klacht zichtbaar is vanaf min. 2 meter zonder tegenlicht en waarbij de produkten in droge toestand zijn.
De afwatering van een buitenvloer is wellicht het meest onderschatte deel van de vloer. Ook al neemt men een perfect vorstbestendige steen, is de dikte ideaal, de ondergrond en fundering optimaal, bij een slechte plaatsing zonder genoeg helling kan de buitenvloer schade oplopen. Een minimum afschot van 1,5% is in alle gevallen verplicht. De afwatering moet weg van het gebouw gebeuren. De bovenzijde van het terras moet onder de waterkering van het gebouw liggen. Voor tegels die schotelen en een ruwe afwerking hebben raden we een minimum afschot aan van 2%.
Tijdens het inpakken, transporteren en plaatsen is het mogelijk dat een stukje van een hoek of een rand van een tegel springt, of dat er een tegel breekt. Gebruik de tegels met een lichte beschadiging of een afwijkend uitzicht (tekening, structuur, afschilfering, putjes,..) om te versnijden voor plaatsen zoals tegen de rand van een muur of waar ergens een meubel komt. De 10% regel is het percentage dat op die manier kan aangewend worden. Spreek goed af met de vloerder die uw voorkeuren niet kent. Men kan dus geen andere tegel eisen als de vloerder de slechtste tegel - en dat is steeds subjectief - in het midden van de vloer heeft geplaatst.
Een bevloering voor buiten is hoofdzakelijk om ofwel wagen- of voetgangersverkeer toe te laten. Als eerste taak dient de dikte van de natuursteen gekozen te worden in functie van de toepassing. Informeer bij de vakhandel over de beschikbaarheid van de dikte van de natuursteen die uw voorkeur uitdraagt. De volgende stap is de opbouw van de fundering. Deze hangt sterk af van de ondergrond. Er bestaan geen algemene regels, want uw ondergrond kan bestaan uit zand, klei, veen, turf, leem of een andere soort. Het is de taak en de verantwoordelijkheid van de architect of de vloerder om de juiste opbouw te bepalen. Een bestaande betonplaat die mee met de woning werd geplaatst is niet goed voor een terras. De betonplaat is niet afwaterend. Er bestaan wel oplossingen hiervoor. Men kan een epoxy in helling aanleggen met drainagemat of overgaan tot het verwijderen van deze betonplaat. Zondigen tegen de juiste opbouw kan nefast zijn.
Ondergrond voorbereiden Krab de voeg rondom de beschadigde tegel weg. Hiervoor gebruik je een kraspen, een dremel of een gewone (oude) schroevendraaier. Verwijder de beschadigde tegel met een steenbeitel uit de tegelwand. Draag hierbij werkhandschoenen en een veiligheidsbril (stukjes tegel kunnen vlijmscherp zijn). Steek nu de overgebleven lijmresten weg en maak de ondergrond schoon met een vochtige spons.
Nieuwe tegel plaatsen Strijk met een lijmkam tegellijm op de achterzijde van de nieuwe tegel. Druk de tegel op zijn plaats en krab overtollige tegellijm onmiddellijk weg uit de voeg met een schroevendraaier. Let erop dat de voeg rondom de tegel overal even breed is.
Voegen afwerken Eens de lijm is uitgehard, maak je wat voegmiddel aan (gebruik het zelfde voegmiddel waarmee ook de andere tegels werden ingevoegd om kleurverschillen te vermijden). Smeer het voegmiddel in de naden van de tegels met een voegspaan. Maak de tegels ten slotte schoon met een spons en helder water.
Natuursteentegels plaatsen kan via 2 plaatsingstechieken gebeuren:
Een verlijmde plaatsing (zetdikte tussen 3 en 10mm): tegellijm gebruiken
Een plaatsing in een mortelbed (dikte van het mortelbed tussen 5 en 35mm): mortel gebruiken
Onze technische fiches bevatten plaatsingsvoorschriften. Gelieve deze steeds op te volgen. Verzorg steeds de werf na de plaatsing. Als bouwheer/eigenaar bent U verantwoordelijk voor het afsluiten van de werfzone. Er zijn middelen om natuursteen af te dekken die dampdoorlatend zijn. De vakman zal U de nodige informatie bezorgen.