Categorie
- Alles over voegen
- Hoeveel bestellen?
- Kwalitatieve en eerlijke natuursteen
- Kleurnuances
- Onderhoud van het terras
- Kiezen voor natuursteen of keramiek?
- Plaatsingstips
- Transport
- Alles over onze webshop
Veelgestelde vragen
Naast de reguliere voegbreedte moet zowel binnen als buiten rekening worden gehouden met de uitzetting van de vloer. Niet hechtende of zwevende vloeren worden voor binnen het meest gebruikt. Dit wil zeggen dat de opbouw van de vloer gescheiden van de isolatie of ondergrond werd geplaatst en dus vrij kan en zal bewegen. De voegen, bij kleine oppervlakten nemen deze spanningen op. Het is ook perfect normaal dat de voegen hier en daar kleine scheurtjes vertonen of dat er een kleine opening ontstaat tussen de voeg en de tegel. De voegen hebben hier perfect hun functie uitgeoefend. Als de scheurtjes in de vloertegel doorlopen, dan zijn de spanningen te groot. Als oorzaak is dit ofwel het gebrek aan uitzettingsvoegen of een destabilisering van de onderlaag. De tegel zelf is hier NOOIT het probleem. Gigantische dorpels in oude woningen van 15 cm dik en 40 cm breed breken in twee als een twijgje, omdat ze te lang waren en de spanningen niet konden opnemen.
Ervaring leert ons dat voor reguliere binnenvloeren per 8lm en per 50m² een soepele voeg moet voorzien worden. Voor vloeren op vloerverwarming is dit 7lm en 40m². Voor buiten gelden er andere regels. Daar zijn de maximum waarden 36m² en 6lm voor licht gekleurde tegels en 25m² en 5 lm voor donker gekleurde tegels. Bij vloeren in verband met een legpatroon of in banen, waar de voeg tegen de tegel komt, moet men ongeacht bovenstaande regels steeds de minimum waarden aanhouden.
Onze technische fiches bevatten een vermelding van de voegbreedte per natuursteen. Er zit een variatie op de voegbreedte. Bijvoorbeeld: een voegbreedte van 2 à 6 mm. Hoe moet ik dat interpreteren. Bij strak gezaagde materialen kunt u een smalle voeg hanteren. Niet enkel moet de kant gezaagd zijn, maar de haaksheid moet ook perfect zijn. Bij natuursteen met een ruwe afwerking en/of ruwe kant (getrommeld oppervlak en/of gekloven zijde) dient u een bredere voeg te hanteren. Laat U informeren welke voegbreedte U moet hanteren voor die steen, met die afwerking, met dat formaat voor een bepaalde toepassing. U kan dus niet eisen dat de vloerder een getrommelde vloer legt met een voeg van 2 mm. Andersom is het een kwestie van smaak om een perfect gezaagde tegel te leggen met een voeg die zelfs breder is dan 6 mm. Aangezien natuursteentegels soms een kleine dimensionele afwijking kunnen vertonen, kan dit door de voeg opgevangen worden zonder de esthetiek te storen.
De vuistregel voor een voegbreedte is het maatverschil in haaksheid + 2mm (+1 mm voor toleranties tijdens plaatsing of buitenplaatsing) Vb:
- 1 mm 1 mm 1mm + 1mm + 2mm + 1mm = 5 mm voegbreedte
- Haaks 0mm + 0mm + 2mm + 1mm = 3 mm voegbreedte
Voegen hebben naast een grote functionele waarde, ook een esthetische. Een voegkleur heeft bij kleinere formaten een zeer groot effect op het uitzicht van een vloer. Een donkere tegel met donkere voeg heeft een ander uitzicht dan diezelfde tegel met een lichte voeg. De voegspecie dient te allen tijde dezelfde samenstelling en consistentie te hebben. Een kleine variatie in de hoeveelheid water en de voegkleur is anders dan de vorige batch. Respecteer dus de verhoudingen, mengtijden, wachttijden en verwerkingstijden.